Emfysem, kronisk obstruktiv lungesygdom eller KOL som det ofte bliver kaldt indikerer at der er opstået skader på noget af det mest følsomme i vores lunger, nemlig alviolerne, de små luftsække. Når de talløse små luftsække som består af to elastiske lag flade epitelceller med basalmembran smelter sammen til større luftsække med en slasket cellevæg ligner de mere punkterede balloner. Det betyder, at overfladen hvor gasudvekslingen kan find sted, er væsentligt mindre.
copd2

Selv en svag anstrengelse kan medføre åndeløshed eller hosteanfald og forværre tilstanden. Lægen udskriver ofte lindrende medicin for KOL og medicinen kan give midlertidig lettelse og oftere forværre tilstanden på sigt.

Nøglen til succes for Buteyko åndedrætsmetoden er at hjælpe vores klienter med at nedsætte alvorligheden af deres symptomer ved at bidrage til en mere effektiv vejrtrækning. Træk vejret gennem næsen hele tiden, hele tiden – undtager når du spiser, drikker og taler! Symptomer som åndeløshed og hyppig hoste kan forbedres på bare en uge! Ja, en uge. Som træningen skrider frem medfører det øget mobilitet og øget udholdenhed. Det er ofte ret forbavsende og overraskende for mennesker med KOL, emfysem når de oplever at det er muligt at opnå forbedringer efter de har indstillet sig på, at det kun kan gå nedad bakke og langsomt men sikkert, at deres tilstand kun kan forværres.

Symptomer og diagnose af KOL

Symptomerne kan omfatte åndeløshed, hvæsen, kronisk hoste, hurtig vejrtrækning, tøndeformet brystkasse, brug af øverste del at brystkassen og nakkemusklerne til at hjælpe til med at trække vejret.

copd1Mennesker med KOL oplever at selv den mindste anstrengelse kan medføre åndeløshed som fører til generel kronisk træthed. De fleste mennesker opfatter vejrtrækningen som en selvfølgelighed hvorimod mennesker med emfysem skal kæmpe for hver eneste åndedræt.

Diagnosen KOL bliver bekræftet af en lungefunktionstest udført med et spirometer. Testen bliver normalt udført før og efter indtagelse af lindrende medicin. Grade af forbedring eller mangel af samme i forbindelse med medicinering benyttes for at afklare alvorligheden af tilstanden.

Diagnosen KOL bliver givet hvis der kun er en meget lille eller ingen forbedring i lungefunktionen efter indtagelse af lindrende medicin og derfor beskrivelsen “uoprettelig luftvejs lidelse.”

KOL kan også bekræftes ved hjælp af røntgenbillede.

Almindelige årsager til KOL

Oftest optræder KOL hos mennesker efter de over lang tid har været udsat for irritationskilder i lungerne – irritationskilder som skader luftvejene og lungerne. Nogle af disse irritationskilder kan være:

  • Rygning eller passiv rygning
  • Eksponering via beskæftigelse (støv eller kemiske dunste)
  • Luftforurening
  • Svær og langtids astma
  • Kronisk hoste

 Emfysem behandling med Buteyko åndedrætsmetoden

Ved at lære hvordan du mindsker din hyperventilation, altså overånding med Buteyko åndedrætsmetoden vil du maksimere udvekslingen af ilt i lungerne og derigennem forøge dine muligheder dit at bevæge dig rundt og få en større udholdenhed.

puste ballonerOvervej lige hvordan du har det efter at have blæst balloner op til dit barns fødselsdagsselskab! Eller hvordan du har det efter blot at have pustet et par stykker op. Vi antager at store dybe vejrtrækninger er godt for os og vil give mere ilt til vores krop – og så er det at blæse balloner op ikke lige det der får os til at føle os endnu bedre tilpas – tværtimod, vi føler os oftere både udmattet og dårlig tilpas. Vi oplever symptomer på mangel af ilt. Disse symptomer kan være, svimmelhed, åndeløshed, “gå ved siden af sig selv”. Vi har jo lige pustet meget store mænger kuldioxid ud og derfor kan vores ilt ikke blive frigivet fra vores røde blodkar. Jo flere balloner vi puster op jo dårligere vil vi føle os.

Ved at lære hvordan du undgår hyperventilation = overånding med Buteyko åndedrætsmetoden maksimerer du iltoptagelsen så du ikke kan undgå at føle, at der er så meget mere du kan, som du virkelig har savnet. Din åndenød er mindre og din udholdenhed er større.

Heldigvis er det sådan at mennesker med emfysem, KOL bliver meget positiv overrasket over hvad de i virkeligheden kan i forhold til det de troede – nemlig “at bedre bliver det vist ikke, tværtimod.” Nu kan de flere af de ting de troede var umuligt.

Hvis du vil lære Buteyko åndedrætsmetoden så giv os lige en mail lwb@astmacare.dk eller gi’ os et ring 40403401. Vi har både individuel undervisning og holdtræning.

Behandling af KOL

Der er ingen kur for KOL for tiden og den fremherskende prognose er at tilstanden gradvist vil blive værre og værre med tiden. Hos Buteyko Clinic tror vi på at en god behandling. At en forværring af tilstanden kan stoppes og at det er muligt at få en bedre livskvalitet.

Det første skridt i behandlingen af KOL er at minimere følgende faktorer:

  • Hold op med at ryge
  • Læg mærke til at du ikke i dit arbejde unødvendigt bliver udsat for negativ påvirkning af din vejrtrækning (støv – noget der irriterer dine luftveje)

Der er ingen grund til at se på den traditionelle behandling for KOL fordi den kan forværres hos de mennesker der lider af emfysem, KOL således at det medfører øget vejrtrækning mængde. Vi tror det er uhensigtsmæssigt da det kan forværre disse menneskers symptomer og fremskynde lidelsens forløb.

Buteyko åndedrætsmetoden underviser i øvelser og livsstil som kan hjælpe med at genskabe vejrtrækningsvolumen så den har et mere rigtigt niveau. I takt med at effektiviteten af vejrtrækningen stiger vil symptomer blive mindre og større mobilitet en mulighed.

Hvis du vil høre om Buteyko åndedrætsmetoden er du velkommen til at søge inspiration på www.astmacare.dk og www.buteykoclinic.dk og se hvornår vi holder den næste træning.

 

Pin It on Pinterest

Share This