Hvem skulle nu ha’ troet det?

Det er sundt at tygge tyggegummi! Så længe tyggegummiet indeholder den sukkertype der hedder Xylitol!

Undersøgelser udført i Belize, hvor 1277 børn fik tyggegummi hver dag viser at børn der tygger tyggegummi med xylitol får færre huller i tænderne. Forsøget blev udført sådan at en gruppe fik tyggegummi sødet med sukket, en anden gruppe fik tyggegummi sødet med sorbitol og den tredje gruppe fik tyggegummi sødet med xylitol. Den første gruppe fik en stigning på 120%, sorbitol gruppen reducerede antallet af huller med 26% hvorimod gruppen der havde fået tyggegummi med xylitol havde et fald i hyppigheden af huller på hele 73%!

Sukker fremavler en smitsom bakterie som hedder streptococcal mutants. Når der er sukker i munden udløser streptococcal mutant en syre der opløser tanden samtidig med at den blødgør tænderne og på den måde fremme tandforfald.

Selv når forældrene er påpasselige med at fjerne slik fra hverdagen er der rigtig meget skjult sukker i den forarbejdede mad vi køber.

Tyggegummifabrikanter har grundigt undersøgt hvad det at tygge har af gunstige virkninger. De linker det at tygge til nervesystemet. En undersøgelse ved St. Lawrence University viste at de studerende der tyggede tyggegummi udkonkurrerede de studerende der ikke havde tyggegummi ved fire ud af seks kognitive tests ud fra et parameter de kaldte ”mastication induced arousal” – ”Tygning induceret ophidselse”.

Der er et andet forsøg fra Cardiff University der målte øget kortisol produktion, hurtigere hjerterytme og øget opmærksomhed som følge af at tygge tyggegummi.

Disse undersøgelser har dog intet at gøre med sukkerindholdet kun selve bevægelsen at tygge.

Buteyko og tyggegummi.

Der er en god grund til at give dit barn tyggegummi, eller selv tygge tyggegummi hvis du har svært ved at holde munden lukket og trække vejret gennem næsen. Dine omgivelser vil hele tiden huske dig på ”Luk munden du smasker!”

Husk dog at det skal være tyggegummi sødet med Xylitol!

Der er også andre gode grunde. F.eks. når din mund er lukket vil der altid være spyt i din mund. Det gør at det er svært at være bakterie, da bakterier ryger med i din mavesæk når du synker. Hvis din mund er tør fordi du trækker vejret gennem munden, har bakterierne frit spillerum.

Ref:

1. Int Dent J. 2008 Feb;58(1):41-50. PMID: 18350853

2 Phytother Res. 2003 Sep;17(8):938-41. PMID: 10916329

3. Nutrition & Healing. Fight Tooth Decay. Vol 19, Issue 3. May 2012

4. Nutrition & Healing. Fight Tooth Decay. Vol 19, Issue 3. May 2012

 

Pin It on Pinterest

Share This