De øvre luftveje omfatter en række strukturer som er samlet under følgende overskrifter:

Næsesvælg:
Det omfatter pladeepitel slimhinder, lymfoide væv (polypper), her er en lille kort video der viser en del af de øvre luftveje. Når jeg giver henvisning til engelske YouTube klip er det udelukkende fordi jeg ikke har kunnet finde nogle gode danske forklaringer på videoer.

Svælget:
Da jeg f.eks. ville søge efter tungebenet fik jeg gode ideer til tunge ben, som f.eks. tunge ben der var svære at få ud af sengen, eller tunge ben som når jeg havde løbet ud over min evne. Der var også en udmærket opskrift på suppe! Alt sammen interessant og i dette tilfælde helt ubrugeligt. Så derfor får du lige endnu en lille engelsk video om tungebenet. 

Oropharynx er den midterste del af svælget og består af slimhinden i den midterste del af svælget. Den består også af bagerste del af tungen, mandlerne, den bløde gane og drøvlen. Den bløde del af ganen mærker du tydeligt når tungen ligger på plads. Den midterste del af tungen ligger op ad den hårde gane.
Når den hårde gane slutter møder tungen den bløde gane.
Når tungen dækker den bløde gane, kan du kun trække vejret gennem næsen og ikke gennem munden. Du kan jo lige prøve!
Lidt længere nede kan du måske mærke mandlerne, du kan også se dem hvis de er lidt hævede, ømme og røde. Andre gange kan du se, at der ligger lidt hvidt pus omkring mandlerne. Det kan du evt. fjerne med en vatpind.

Lad mig lige vende drøblen
Hvad skal vi dog med den ”kødlas?” Drøblen er dråbeformet blødt væv som hænger ned bagerst i din hals. Den er lavet af bindevæv, producere spyt og har lidt muskelvæv. Når vi spiser forhindrer drøblen og den bløde gane at mad og væske smutter op i din næse.

Drøblens funktionen:
Når du synker, arbejder den bløde gane og drøblen sammen om at lukke af til næsesvælget og dermed forhindre at maden kommer op i næsehulen. Man har også tænkt, at en overflod af helt tyndt slim hjælper halsen til at være velsmurt. Det har også en funktion ved talen. Mon det er derfra talemåden ”at være godt smurt for tungebåndet” i forståelsen veltalende kommer fra?

Nogle læger foreslår fjernelse af drøblen ifm snorken og søvnapnø – prøv først alle andre veje!

De øvre luftveje er meget modtagelige overfor:
Forhindring/tilstopning
Overbelastning
Inflammation
Sammenbid – den måde tænderne i overmund og undermund griber ind i hinanden

De er virkelig en meget følsom og kompleks struktur som vi skal være opmærksomme på og ikke kun forbinde luftvejene med lungerne. Luftvejene starten i næsetippen og ved læberne – hvad der derefter sker er helt afgørende for hvor god den luft der ender i lungerne og alveolerne er.

Fortsættelse følger…

Jeg har oprettet en lukket gruppe for os med interesse i vejrtrækning på Facebook .
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventilations-syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet.

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

Pin It on Pinterest

Share This