Når selv-intervention fører til selv-regulering …

Lad os tage et eksempel … Blodtryk

Vi har flere gange talt om, at vejrtrækningen skal være rolig, stille, rytmisk, ikke dybt og gerne langsom.

En af de øvelser vi ofte bruger, er at se på bl.a. udåndingen i vejrtrækningen. Nogle mennesker oplever ubehag, grænsende til frygt når udåndingen bliver langsommere og får lov til at passe sig selv.

Når det sker, er det helt indlysende selv at forsøge at overtage vejrtrækningen for at udgå frygten. Måske tænker vi ”lad mig så lige få den udånding overstået” og føler, at heldigvis kan vi da selv bestemme over vores vejrtrækning og derigennem opnå følelsen af at være i kontrol. Vi føler kontrollen ved at bruge bryst-ryg-og nakkemuskler.

Vi er engang imellem noget mistroisk overfor vores egen fysiologi. Vi vil så hjertens gerne ”hjælpe” vores fysiologi med at reagere. Og helst på den måde som vi forventer er det rigtige for den.

Konsekvensen er overånding/overventilering og symptomer der knytter sig til:
Symptomet er forhøjet blodtryk.

Hvad kan vi selv gøre for at ændre tingenes tilstand?

Hvordan kan vi lave en intervention der virker?
Så enkelt så du næsten ikke tror det – langsom vejrtrækning med mellemgulvet, diafragma! That’s it!

Resultat 1: diastolske blodtryk er markant lavere i gennemsnit

Resultat 2: diastoliske blodtryk påvirkes ikke

Den fysiske forklaring: langsom vejrtrækning regulerer blodtrykket
Kun det første resultat kan forklares – Det andet resultat kan ikke forklares, fysisk

Den psykologiske forklaring:

Resultat 1. Vanen, vejrtrækningsmæssigt, er “afmonteret”, frigjort, motiveret og understøttet (fjernelsen af frygt)
Resultat 2. Forskellige dynamikker er ikke adresseret når vi går over til langsom vejrtrækning med mellemgulvet – derfor er vanen ikke gennemført ”afmonteret.”

Forudsigelse: teknikken kan være nyttig for mennesker med frygt og ængstelighed i vejrtrækningen

Fjernelsen af frygten for at lade udåndingen ske af sig selv, motiverer til at tvinge udåndingen igennem og for selv at “overtage åndedrættet.”
Derimod ved at tillade udåndingen, uden vi blander os, og bare lader udåndingen ske, får refleksmekanismerne til at fungere igen – resultat, blodtrykket stabilisere sig.

Jeg har oprettet en gruppe for os med interesse i vejrtrækning på Facebook .
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig. 
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventialtions syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet. 

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

Pin It on Pinterest

Share This