I 2007 undersøgte østrigske forskere ændringer i end-tidal CO2 (etCO2)  under menstruationscyklussen. End-tidal CO2 angiver et mål for, hvor meget CO2 der er i blodet.

De udvalgte kvinder som forskerne undersøgte havde alle en lang historie der viste regelmæssige menstruationscyklusser.  De 160 kvinder fik målt deres CO2 niveau hver dag.

Kvindernes menstruationscyklusser blev overvåget ved hjælp af ultralyd og ved at registrere niveauer af hormoner, herunder østrogen og progesteron, i blodet og urinen.
Ændringen i end-tidal CO2 under menstruationscyklussen viste sig at følge et regelmæssigt mønster. Forskerne konkluderede, at disse informationer kunne bidrage til en lovende metode til naturlig familieplanlægning, og at det skulle være muligt at identificere den frugtbare fase af menstruationscyklussen ved at måle end-tidal CO2.

Mens CO2-niveauer kan hjælpe med at identificere, hvad der foregår med hormonerne, er der klare aspekter af sundhed, der kan forårsage komplikationer for fertiliteten.

En sådan faktor, beskrevet i en undersøgelse fra 2018, er psykologisk stress.

Forbindelsen mellem stress og barnløshed har været debatteret i årevis. Kvinder, der oplever barnløshed, rapporterer øgede følelser af depression og angst, og det er klart, at infertilitet forårsager stress.

Hvad der er mindre sikkert er, om stress kan forårsage eller bidrage til infertilitet.

Ifølge 2018-gennemgangen har nyere forskning dokumenteret effektiviteten af ​​psykologiske indgreb i nedbringelsen af mentale bekymringer og den markant stigende befrugtningshastigheder.

Gennemgangen konkluderer, at terapeutiske tilgange til lindring af stress, kan være den mest effektive måde at nå begge mål for kvinder, der kæmper for at blive gravide.

Kognitiv adfærdsterapi er en mulighed, og det er værd at huske, at forskning har vist, at langsom, vejrtrækning med diafragma er lige så effektiv som kognitiv adfærdsterapi til behandling af patienter med panikanfald.
Langsom, dyb vejrtrækning (vejrtrækning til de nederste 2-3 ribben) fungerer via forskellige mekanismer og adresserer den biokemiske udløser for stress såvel som de psykologiske faktorer.
Det ville derfor være fornuftigt, at overveje at vejrtrækningsøvelser kunne være nyttigt til at støtte kvinder med infertilitetsrelateret stress.

I det mindste vil det bestemt ikke skade!

Med hensyn til stress som en faktor, kiggede en undersøgelse fra 2015 på indflydelsen af ​​søvn på fertilitet.
Stress bidrager bestemt til dårlig søvn, og gennemgangen skulle se på hvilke mekanismer ifm.  søvnforstyrrelser der kan påvirke fertiliteten.
I USA påvirker infertilitet 15,5% af alle kvinder og 24,3% af kvinder, der aldrig har haft et barn. Ifølge gennemgangen har mange flere kvinder end mænd søvnløshed.

Menstruationsovergange, graviditet og overgangsalder skaber alle en sårbarhed over for søvnkontinuitetsforstyrrelser, og så kvinder er mere udsatte for søvnproblemer i hele deres liv.
Traditionelt er det blevet antaget, at humørsvingninger, livsstilsændringer eller hormonelle udsving skaber en modtagelighed for søvnløshed.
Undersøgelsen antyder imidlertid, at det modsatte kan være sandt – at en søvnforstyrrelse kan påvirke fertiliteten. Hvis for eksempel søvnløshed er forårsaget af hyperarousal, reagerer kroppen på en reel eller opfattet trussel.
I dette tilfælde kan søvnløshed være det evolutionære svar på mindre end optimale forhold til reproduktion.
Søvnforstyrrelser og ubalancer bliver i stigende grad anerkendt som relevante for kvinders sundhed og velvære, især i forhold til menstruationscyklus, graviditet og overgangsalder.

I øjeblikket er det kun ganske lidt forskerne ved om hvordan og i hvilket omfang fertilitet påvirkes af søvnkvalitet og kvantitet, men søvnproblemer er ofte forbundet med infertilitet.
Undersøgelsen konkluderer, at behandling af søvnforstyrrelser i det mindste vil forbedre livskvaliteten for kvinder med fertilitetsproblemer.
I bedste fald repræsenterer en eller flere søvnforstyrrelser “Modererende faktorer for infertilitet eller respons på behandlingen.” Hvis dette virkelig er tilfældet, kan behandling af søvnforstyrrelser øge muligheden for naturlig undfangelse, forbedre reaktionen på fertilitetsbehandling og øge potentialet for en vellykket fødsel til termin.

Igen ved søvnforstyrrelser spiller en korrekt vejrtrækning en vital rolle i søvnkvaliteten. Dette er endnu en terapeutisk grund til at adressere vejrtrækning i søvnforstyrrelser, hvad enten det påvirker fertiliteten direkte eller indirekte.
En undersøgelse rapporterede i Reuters Health i 2018 sammenhængen mellem infertilitet og søvnforstyrrelser, hvilket tyder på, at kvinder, der har søvnbesvær, kan være mere end tre gange så tilbøjelige til at opleve infertilitet. Ligeledes, at kvinder med søvnløshed er fire gange mere tilbøjelige til at kæmpe for at blive gravide.
Undersøgelsen så specifikt på kvinder med andre søvnforstyrrelser end obstruktiv søvnapnø.
Vanskeligheder ved graviditet er ofte forårsaget af en hormonbalance kaldet polycystisk ovariesyndrom, selvom blokerede æggeleder, anatomiske problemer med livmoderen, seksuelt overførte infektioner, rygning, diæt, alder og overdreven alkoholforbrug også kan spille en rolle.

2018-undersøgelsen dækkede data fra 16.718 kvinder, alle for nyligt diagnosticeret med søvnforstyrrelser over en periode på 10 år.

Jeg har oprettet en lukket gruppe på Facebook for os med interesse i vejrtrækning. Kom og vær med  på Træk Vejret Bevidst & Afslappet.
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.

Hvis du “bare” vil have et par tips i ny og næ, er du meget velkommen til at besøge mig på Facebook Træk Vejret Kontrolleret & Bevidst 

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventilations-syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet.

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 15 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

 

Pin It on Pinterest

Share This