Åndedrættet er så vigtig en del af hele din eksistens (du har gjort det hele livet!) at det vil tage tid og kræfter at ændre det.
Derfor er Buteyko Metoden ikke en mirakel kur. At lære at reducere din vejrtrækning og genvinde dit helbred kræver en god portion forpligtelse for at lære metoden korrekt, og en masse motivation og tid til at det du har lært skal blive en naturlig del af dit liv.
Det er som at få en ny god vane, det tager tid og opmærksomhed at ændre noget så fundamentalt som vejrtrækningen og lade den nye vane være en helt naturlig del af resten af din tilværelse.

Hvad skal du tage stilling til inden du går i gang?

Nøgle principperne for at ånde mindre!

For mange mennesker vil det være den omvendte verden, at skulle forestille sig at det at ånde mindre er godt. Vi har længe hørt at vi skal tage så store åndedrag som muligt. Det er det modsatte af det vi normalt kender som yoga-åndedrættet som sigter mod at slippe af med kuldioxid og ilte systemet. Det er der for så vidt ikke noget forkert i, for nogle astmatikere er det vejen til et anfald og det er ikke meningen!

Professor Buteyko og hans kollegaer har fundet indikationer af, at vi i stor udstrækning trækker vejret gennem munden frem for gennem næsen. Effekten af det er, at vi ”slipper” for meget kuldioxid ud.

Hvad vil du sige til at prøve et lille eksperiment – at bruge Buteyko åndedræts Metoden til at slappe af?  

Slap af og mærk dit åndedræt

Slap af og mærk dit åndedræt

1.      Find et behageligt sted at sidde og slap af i et par minutter

2.      Læg mærke til dit åndedræt. Hvis du er i en stresset situation vil dit åndedrag måske lyde uregelmæssigt, dybt og lettere gispende, og det kan være at du allerede gør lidt for sporadisk at holde vejret

3.      Nu begynder du gradvist at gøre din vejrtrækning langsommere og mere overfladisk, i forståelsen let. Til at begynde med kan det være vanskeligt at gøre i mere end nogle få sekunder ad gangen – målet er at du træner meget overfladisk vejrtrækning og kan gøre det i nogle få minutter ad gangen. Det tager dig måske et par uger at komme så langt – det er helt i orden, når bare du kommer der!

Det var så det! Med nogen øvelse vil du blive i stand til at gøre dit åndedræt mere flot let når du mærker at du er ved at bliver stresset eller ophidset.

 

Hvad er det der gør at det virker? Hovedsagelig fordi du genopbygger dine reserver af kuldioxid igen. Fordi kuldioxid er vores naturlige ”nervepille” eller beroligende middel.

Giv dig tid og væn dig til det. Lad der gå et par uger for at du kan blive helt fortrolig med det.

Hvis du er i tvivl, eller har spørgsmål til metoden eller øvelsen, så tøv ikke med at kontakte os. Det er vigtigt for os, at du gør det rigtigt, og får det optimale ud af øvelsen. Er du i tvivl, så lad være til vi har været i kontakt med hinanden. 

Læs mere om vigtigheden af åndedrættet på engelsk:

The Importance of Breathing

Yoga and Breathing Exercises for Asthma

HealthyBreathing

Buteyko Breathing for Health

Pin It on Pinterest

Share This