Åndedræt med ansigtsmaske

Under udbruddet af corona i 2020 har debatten raset over det at skulle bære beskyttende ansigtsmasker – hvorvidt masker mindsker virusspredning, beskytter bæreren eller forhindrer bæreren i at overføre virussen til andre. Mange mennesker hævder, at foranstaltningen er ineffektiv. Andre klager over, at de har svært ved at trække vejret, når de bærer en maske. Uanset argumenterne har undersøgelser definitivt bevist, at masker forhindrer inficerede mennesker i at gøre andre syge.

En artikel fra 2020 i Harvard Business Review antyder, at der er behov for bedre masker for fuldt ud at kunne beskytte mod virusholdige partikler.
En undersøgelse fra 2003 udforsker brugen af ​​næsepropper i stedet for ansigtsmasker. Undersøgelsen påpeger, at det er nødvendigt at ”kun trække vejret gennem næseborene, da vejrtrækning gennem munden vil ophæve den beskyttelse, som næseproppen giver”.

Desværre, på trods af forskning, der tydeligt viser, at vejrtrækning med munden i høj grad bidrager til høj viral belastning, dårligt immunforsvar og mere alvorlige former for det nye coronavirus, er der ingen der taler om det faktum, at mange mennesker trækker vejret gennem munden når de har deres beskyttende ansigtsmasker på.

I juli 2020, da den britiske regering håndhævede maskering i butikker, modtog jeg, en e-mail fra min ven, en læge. Han spekulerede over, hvor mange mennesker der var opmærksomme på, hvordan de trækker vejret, når de bærer en maske.
Han delte følgende eksempel med mig: ”Jeg gik til barberen søndag. Frisøren havde en maske på. Alt, hvad jeg kunne høre, var hurtig vejrtrækning gennem munden, mens han havde masken på.”


Min ven forklarede sine bekymringer: 

Siden april har jeg forsøgt at overbevise alle jeg møder om kun at trække vejret gennem næsen, med eller uden maske. Mange ældre mennesker er overraskede, når jeg stopper dem og spørger, hvordan de trækker vejret, når de har en maske på. Nogle sagde, at det vidste de ikke eller ikke var opmærksomme på. Og mere end 90% sagde, at de måtte trække vejret gennem munden, fordi de ikke kunne trække vejret næsen med masken på!

Min ven er overbevist om, at nasal vejrtrækning vil hjælpe med at forhindre spredning af vira og mulige efterfølgende dødsfald.
Han siger, ”Når vi trækker vejret, har enhver virus en direkte vej til vores lunger. Masker plus vejrtrækning ind og ud gennem næsen hjælper til med at forhindre virus i at komme ind i patientens åndedrætssystem.”

En artikel i avisen the Independent, ”Learning how to breathe again in the new normal”, ser på vejrtrækning med og uden ansigtsmaske i et post-COVID-miljø51.
Forfatteren beskriver forekomsten af ​​usunde vejrtrækningsvaner og opfordrer eksperter til at definere vejrtrækningsproblemerne med en ansigtsmaske. Artiklen citerer vejrtrækningsekspert Paul DiTuro, der foreslår, at træning af vejrtrækningen vil hjælpe. DiTuro beskriver en simpel øvelse for at gøre maske-brug mere behagelig:

Inden du tager masken på, tag fem ”kvalitets” vejrtrækninger. Træk vejret ind gennem næsen i fire sekunder ved begyndelsen af hvert åndedrag, ånd ud gennem munden i seks sekunder, hold derefter vejret i to sekunder mellem udåndingen og den efterfølgende indånding. Gentag disse vejrtrækninger fem gange, så snart du tager masken på, og igen efter du har fjernet masken.

Rådene her er gode. Indånding i fire sekunder og udånding i seks svarer til en vejrtrækningshastighed på seks vejrtrækninger i minuttet. Den vejrtrækningshastighed maksimerer mange vigtige fysiologiske funktioner samtidig med aktivering af nervesystemets afslapningscentre.

Som vi diskuterede tidligere, er det desværre ikke en god idé at trække vejret ind gennem næsen og ud gennem munden. Det giver en tæt næse, nogle gange en lukket næse, og hæmmer gasudveksling i lungerne. Vigtigheden af ​​kun at trække vejret gennem næsen, uanset om du vågen eller sover, med eller uden ansigtsmaske, kan det ikke understreges stærkt nok.

Det kan godt være at tiden med mundbind er ovre for denne gang. Der er alligevel en god fornuft i at træne hvordan mundbindet bliver en god ven – vi ved ikke hvad fremtiden bringer. Så hvorfor ikke være på forkant?

Jeg har oprettet en lukket gruppe på Facebook for os med interesse i vejrtrækning. Kom og vær med  på Træk Vejret Bevidst & Afslappet.
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.

Hvis du “bare” vil have et par tips i ny og næ, er du meget velkommen til at besøge mig på Facebook Træk Vejret Kontrolleret & Bevidst 

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventilations-syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet.

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 15 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på lwb@astmacare.dk

 

Pin It on Pinterest

Share This