Du har hørt mig tale om CO2 masser af gange.

I mange forskellige sammenhænge – mest fordi det har så stor betydning for vores vejrtrækning. Det er et vigtig element i forståelsen af vejrtrækning.

Og helt rigtigt, det er i processer som vi knap nok ved finder sted!
Vi kender måske noget til resultaterne af det manglene niveau høje CO2 niveau … Det gør det jo ikke mindre vigtigt at vide, at der er noget vi selv kan gøre.

Og hvad er så lavt CO2 niveau. Normalt vil det sige under 35mmHg og over 45 mmHg.

Allerede ved 35mmHg og på lavere niveauer vil mange mennesker der ikke har hverken astma, KOL eller andre lidelser end træthed, dårlig søvn, irritabilitet, angst, panikanfald osv.  mærke den negative konsekvens af et lavt CO2 niveau.

Det kan vi lave om på ved at se på vejrtrækningen og arbejde på de ændringer der skal til.

Her er 10 konsekvenser af lavt indhold af CO2 i blodet.

Fordeling af ilt

Det er CO2 der bestemmer styrken af båndet mellem ilt og hæmoglobin. Hvis CO2 niveauet er lavt, under 35mmHg, er båndet mellem ilt og hæmoglobin for stærkt.
Det betyder, at det er svært, for ikke at sige rigtig svært, for ilten at slippe blodet. Derfor vil cellerne i kroppen opleve at lide af iltmangel.
Dette princip blev opdaget i 1892 af en russisk forsker Bronislav Verigo – og senere i 1904 af vores egen Christian Bohr (Niels Bohrs far).
Som dansker mener vi at Christian Bohr var den der kom først med den helt rigtige forklaring på princippet!

Kompenseringsmekanismer

Organismen vil ofte kompensere for manglen af ilt der skyldes et lavt CO2 niveau ved at hæve hjertets slag.
Det højere blodtryk hjælper ilten med at komme fri fra blodet hurtigere fordi et hjerte der pumper blodet hurtigere rundt får måske mere ilt fordelt. Det har bare nogle virkelig negative bivirkninger så lang sigt!

Balanceret pH værdi i blodet

Et fald i CO2 niveauet i blodet udløser en øjeblikkelig ændring i vores pH værdi i retning af den sure afdeling.
Denne negative ændring i blodets pH værdi har indflydelse på mere end 1000 enzymer og vitaminers aktiviteter. Når pH niveauet når 8 eller mere dør organismen.

Begrænsning af luftvejene

Med et lavt indhold af CO2 bliver luftvejene og blodkarrene begrænsede og luftvejene bliver snævrere. Når CO2 niveauet igen bliver højt kan luftvejene slappe af og derfor udvider de sig igen. Det betyder bedre blodgennemstrømning og mere plads til at luften kan passere.
CO2 optræder som en “afslapningspille” overfor glat muskulatur og blodkar. Vores luftveje består af glat muskulatur.

Stofskifte processer

Mangel på CO2 har en negative påvirkning på vigtige metabolske processer der er afhængige af CO2.
Et eksempel kunne være at der ligeledes skal CO2 til for carboxylering af pyruvat og acetyl i de metaboliske veje for gluconeogenese og lipogenese (fedtsyremetabolisme).
Også syntesen af den essentielle aminosyre-glucamin (og den ikke-essentielle asparagin) kræver CO2-molekyler. Mange andre biosyntetiske reaktioner kræver involvering af CO2-molekyler og lave CO2-niveauer gør det vanskeligere for processerne at finde sted.
Derfor vil et lavt CO2 niveau påvirke dine energiniveauer.

Nervesystemets evne til afslapning

Lavt CO2-niveau øger vores nervesystemets nervøsitet. Mindre og raffinerede stimuli kan så nemt forårsage en stor reaktion i nervesystemet. Det får nervesystemet til at gå ind i en tilstand af permanent spænding. Denne spænding er karakteriseret ved høj stress, lav evne til afslapning og lav evne til at fokusere (f.eks. ADHD).

Uorden i synapserne mellem hjernecellerne

Lavt CO2-indhold forværrer hjernefunktion og intellektet. For at neuroner kan arbejde med hjerneceller på en ordnet og effektiv måde er det nødvendigt med et ideelt CO2 niveau.
Mangel på CO2, et lavt CO2 niveau gør det svært for hjernecellerne at kommunikere stabilt. Kommunikationen mellem hjerneceller mere uregelmæssig og sænker dermed din IQ og EQ når dit CO2 niveau er lavt.

Vejrtrækningscentrets krav

Lavt CO2-niveau forårsager en stigning i vores respiratoriske centers evne til at reagere på en påvirkning. Det betyder, at din vejrtrækning vil reagere meget hurtigt og stærkt på en øget fysisk aktivitet, hvilket hurtigt gør dig udmattet og åndeløs.
Med højt CO2-niveau giver du dit åndedrætscenter mulighed for at blive mere normalt under træning, så du kan motionere mere uden at føle dig åndeløs.

Optagelse af glucose

Et lavt niveau af CO2 er medvirkende til nedsat optag af glucose fra blodet og derfor øger niveauet af dit blodsukker.  Den hastighed og effektivitet, som sukker leveres til celler på, reguleres af niveauet af kuldioxid. Hvis CO2-niveauerne er optimale, kan sukker forbrænde hurtigere, og blodsukkerniveauerne bliver derfor mere stabile.

Immunforsvaret

Et lavt CO2-niveau svækker også dit immunsystem ved at nedsætte antistof-antigen-slægtskabet. Det betyder, at det bliver sværere for dine antistoffer at ”hænge på” og uskadeliggøre vira og bakterier.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig. 
Jeg hjælper mennesker med astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet. Børn, voksne, motionister og pensionister.

I mere end 10 år har jeg arbejdet efter en metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden. 
Den sætter dig i stand til at være aktiv med dine børnebørn, blive en bedre motionist, og øger din livskvalitet.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

Pin It on Pinterest

Share This